Operátor Teleko digital změní v Olomouci vysílací kanál pro svůj DAB+ multiplex, posluchači musí přeladit

29. červenec 2020

Společnost Teleko digital oznámila, že v Olomouci dojde ve čtvrtek 30. července ke změně vysílacího kanálu u multiplexu TelekoDAB ze stávajícího 12B na nový 10B (211,648 MHz). Touto změnou dojde ke zlepšení pokrytí Olomoucka ve směrech východ, jih a západ. Nový vysílací kanál má totiž zkoordinován výhodnější vyzařovací diagram do těchto azimutů.

Pokud chce posluchač nový vysílací kanál zachytit, musíte své stolní rozhlasové přijímače znovu naladit – funkce Autotune nebo provést tzv. tovární reset (factory reset). Více o ladění daného rádia se lze dozvědět z návodu k přijímači. Autorádia nový kanál sama rozpoznají a naladí.

V současnosti je signálem digitálního zemského rozhlasu DAB pokryto více než 80 % obyvatel České republiky. V multiplexu Teleko DAB naladíte severočeské a královéhradecké studio Českého rozhlasu, dále rádia Proglas, Samson a DAB plus TOP40.

Pro příjem je nutný rozhlasový přijímač, který umožňuje příjem v pásmu DAB+.

Digitální rozhlas DAB (Digital Audio Broadcasting) představuje pro posluchače výrazné rozšíření programové nabídky, zvýšení kvality zvuku, lepší pokrytí a možnost využití rozličných doprovodných multimediálních aplikací, jako např. radiobrázky - slideshow. Pro provozovatele rozhlasového vysílání pak nabízí nové možnosti oslovení posluchačů v dalších cílových oblastech a snadný přístup do éteru.

autor: lukpo
Spustit audio

Související