Operátor Teleko měl výpadek DAB+ na Černé hoře, v Praze překvapil signál z jižních Čech

29. srpen 2018

Oba multiplexy vysílají na kanálu 5D. V době výpadku si bylo možné digitálně naladit například Český rozhlas České Budějovice. Operátor RTI cz má v Praze přidělený kanál pouze v pásmu L.

Východočeský DAB+ vysílač Trutnov – Černá hora, jehož provozovatelem je příbramská společnost Teleko, potrápily včera technické problémy a majitelé digitálních rádií se tak musely po dobu několika hodin obejít bez signálu tohoto multiplexu. Výpadek, který operátora potrápil už před několika dny, trval od 19:48 do sedmnácti minut po půlnoci. Příčinou byla podle společnosti Teleko závada na straně dodavatele konektivity.

Výpadek digitálního rozhlasu na Černé hoře ale přineslo i jeden pozitivní efekt. Na omezenou dobu se díky němu zvýšil dosah jihočeského DAB+ multiplexu společnosti RTI cz z kóty České Budějovice – Kluk. Ten obsahuje mimo jiné vybrané stanice veřejnoprávního rozhlasu včetně tamního regionálního studia a také Rádio Beat. RTI cz vysílá na stejném kanálu jako Černá hora, tedy 5D. Jaký byl příjem sítě v Praze s dvěma spárovanými anténami Kathrein AV 12 ilustruje video níže.

autor: lukpo
Spustit audio

Související