Operátor Towercom přeladil několik slovenských televizních vysílačů blízko českých hranic

16. duben 2020

Nejvýznamnější je změna u multiplexu 1, v němž vysílají také veřejnoprávní programy Dvojka HD a Trojka HD. Televizní síť nejen přeladila na nový kanál, ale zároveň byla překlopena do nového standardu DVB-T2 s kódováním MPEG-4/AVC.

Telekomunikační společnost Towercom spojená vlastnicky s Českými Radiokomunikacemi provedla ve středu 15. dubna další vlnu přelaďování televizního vysílačů, které souvisí s uvolňováním pásma 700 MHz. Právě to v budoucnu poslouží mobilním sítím 5G. Vzhledem k tomu, že operace tentokrát doputovala na západní Slovensko, řada přišla i na hlavní městský vysílač Bratislava – Kamzík, jehož příjem je možný i ve vybraných částech České republiky (na Moravě).

Z Kamzíku jsou šířeny multiplexy 1 až 4, které jsou součástí volně dostupné programové nabídky Cez anténu, případně obsahují stanice z placené služby Plustelka. Multiplex 1 přešel nově ze standardu DVB-T do DVB-T2, zbylé dvě sítě jsou nadále k dispozici s původním kódováním. První televizní síť obsahuje po přeladění volně dostupné programy Dvojka HD, Trojka HD a TV LUX HD, v kódu pak mj. první a druhý okruh České televize ve standardní kvalitě.

Použité televizní kanály na vysílači Bratislava - Kamzík



autor: lukpo
Spustit audio

Související