Operátor Towercom vrací se zaváděním DVB-T2 do nabídky rozhlasové okruhy

15. červenec 2019

V multiplexu 1 jsou šířeny nově rozhlasové okruhy RTVS, které byly v minulosti k dispozici ve veřejnoprávní síti. V ní jsou aktuálně zařazeny televizní kanály Jednotka a Dvojka ve standardním i vysokém rozlišení.

Naši východní sousedé v uplynulých týdnech rozjeli přechod svého pozemního multiplexu 1 ze standardu DVB-T do standardu DVB-T2. V červenci se jedná konkrétně o vysílače v regionu Nitra a na východě země; Velkou Javorinu, kterou lze přijímat i na Moravě, čeká tento krok až v polovině příštího roku. Z tohoto důvodu proto obyvatelé Česka zatím žádnou změnu související s přechodem do DVB-T2 na Slovensku nezaznamenali.

Zvýšení datové kapacity využil aktuálně operátor pro návrat rozhlasových okruhů do pozemního vysílání, které slouží primárně právě pro distribuci televizního signálu. Vysílače multiplexu 1, které již přešly do DVB-T2, šíří nově i programy Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS). Ty byly v minulosti dostupné ve veřejnoprávním multiplexu 3, který však opustily z důvodu nutnosti datové kapacity pro vysílání okruhů Jednotka a Dvojka ve vysokém rozlišení (HDTV).

autor: lukpo
Spustit audio

Související