Operátoři budou muset nadále začerňovat obrazovku při Lize mistrů, potvrdil soud

10. srpen 2016

Nova si podobným rozhodnutím v minulosti vymohla exkluzivitu na fotbalovou Evropskou ligu.

Společnost O2 Czech Republic, která je provozovatelem největší IPTV služby u nás, tedy O2TV, se ani nadále nemusí obávat o exkluzivní vysílací práva, která drží na fotbalovou Ligu mistrů UEFA. Ústavní soud zamítl stížnost kabelového operátora UPC proti předběžnému opatření, které si vyžádala právě O2. Největší IPTV služba u nás koupila balík vysílacích práv pro Ligu mistrů v minulosti a nyní ji vysílá na svém exkluzivním kanálu O2 Sport v rámci funkce multidimenze. Tento týden spustil operátor i speciální kanál O2TV Fotbal.

Ostatní operátoři na českém trhu, kteří nejsou držiteli vysílacích práv pro Ligu mistrů UEFA, museli, a nadále budou muset, začerňovat přenosy na zahraničních stanicích, které drží tuto soutěž pro jiná teritoria. Tato situace se může týkat programů Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS), případně německé ARD/ZDF nebo rakouské ORF. „Nadále platí předběžné opatření a znamená to, že diváci se nebudou moct mimo O2 dívat na zápasy Champions League," potvrdil pro ČTK advokát kabelového operátora UPC Jiří Matzner.

O2 není jedinou firmou, která v minulosti podobně postupovala proti konkurenčním operátorům. Nova si podobným rozhodnutím vymohla exkluzivitu na fotbalovou Evropskou ligu. Nevede se ale pouze souboj o vysílací práva, ale například i práva licenční. Televizní skupina Nova například dlouhodobě vede boj o vyřazení svých programů z nabídek slovenských operátorů a jako náhradu jim nabízí mezinárodní verzi Nova International. Stejná situace je pak i v České republice, kde figuruje v nabídkách některých operátorů Markíza International. Velcí hráči ale nadále slovenské stanice ponechávají v nabídce.

autor: lukpo
Spustit audio