Organizace WorldDAB aktualizuje pokyny pro implementaci digitálního rádia do automobilů

14. únor 2019

Řidiči svou oblíbenou stanici najednou nejsnáze tehdy, pokud bude k dispozici abecední řazení. Ve vozech je důležitá rychlost a snadné ovládání, aby se uživatel mohl soustředit výhradně na bezproblémovou jízdu.

Několik měsíců poté, co Evropským parlamentem prošlo nařízení o nutnosti implementace digitálních tunerů do automobilů, přišla organizace WorldDAB s aktualizací parametrů, které by takové přijímače měly mít. Manuál je určený výhradně automobilkám, od nichž si budou řidiči nové vozy pořizovat. Technologie DAB+ by na ovládacím panelu měla být viditelně označena a neměla být upozaděna oproti analogovému příjmu. Hybridní vysílání, tedy kombinace klasické a internetové distribuce, je budoucností rádia.

Na první pohled mají být na ovládacím panelu jasné prvky, jako je hlasové ovládání nebo doplňkové vizuální informace (slideshow). Doporučení nevychází pouze z návrhu samotné organizace WorldDAB, ale z jednání se zástupci automobilek, která byla realizována v uplynulém roce a týkala se všech klíčových hráčů. Schůzky ukázaly, že řidiči očekávají snadné a jednoduché ovládání, které jim umožní bezproblémový a rychlý přechod mezi analogovým rádiem a DAB+. Nejsnazší řazení stanic vychází z abecedního pořadí.

autor: lukpo
Spustit audio

Související