Ostré vysílání DVB-T2 v Česku začne 1. března, jako první se dočká Praha

22. únor 2017

Přechodová síť má kombinovat programovou nabídku DVB-T multiplexů 2 a 3, doplněna by mohla být i o stanice z Regionální sítě 8.

České Radiokomunikace 1. března v 10.00 oficiálně zahájí DVB-T2 vysílání v České republice. V tento den bude spuštěna distribuce v tomto standardu z vysílačů Praha – Žižkov a Praha – Cukrák na 31. kanálu. Zahájení tohoto vysílání bude mít slavnostní charakter. Kromě managementu Českých Radiokomunikací se ho zúčastní také zástupci Českého telekomunikačního úřadu, Ministerstva průmyslu a obchodu a další hosté.

Operátor prozatím neuvádí, jaké bude mít toto vysílání charakter, respektive co bude obsahem multiplexu v době spuštění. Takzvaná přechodová síť označovaná číslem 12 by měla nabízet překlopenou nabídku z DVB-T multiplexů 2 a 3, tedy digitálních televizních sítí, které provozují České Radiokomunikace. V úvahu připadá i možnost jejich doplnění programy z Regionální sítě 8 obsahující stanice TV Noe, Sport 5, Óčko Expres, Regionálnítelevize CZ a Barrandov Family.

Praha je prvním regionem, pro který mají České Radiokomunikace takzvané individuální oprávnění, proto se vysílání v této oblasti bude spouštět jako první. Operátoři čekali na novelu zákona, která by umožnila žádat o vydání těchto oprávnění za výhodnějších finančních podmínek. Vysílání ve standardu DVB-T2/HEVC se pochopitelně bude v dalších měsících rozšiřovat do ostatních koutů republiky a plně pokryto by mělo být v průběhu roku 2018. Přechodové sítě budou sloužit pro hladký přechod diváků na standard DVB-T2, později je mají nahradit finální multiplexy, v nichž by do budoucna mohla začít fungovat i placená TV.

Redakce webu Digitální rádio bude na místě a přinese vám aktuální informace.

autor: lukpo
Spustit audio