Perspektivy digitálního rádia ve světě nastínila listopadová konference ve Vídni

9. leden 2017

WorldDAB ocenilo jako vzorový příklad pro zavádění pozemního digitálního rádia zejména sousední Bavorsko, kde se regulátor BLM neúnavně zasazuje o rozvoj této technologie.

Mezinárodní listopadová konference WorldDAB, která se konala ve Vídni, nastínila perspektivy, které má před sebou digitální rozhlasové vysílání DAB+. Kromě již zaběhnutých trhů se začínají DAB vysíláním zabývat i některé další země, mimo jiné sousední Slovensko. Viliam Podhorský, ředitel odboru elektronických komunikací z tamního Ministerstva dopravy, výstavby a regionálního rozvoje, že na úspěch technologie bude mít vliv i úzká spolupráce s okolními zeměmi.

„Důležitou součástí procesu pro nasazení technologie na Slovensku bude vypracování účinného právního rámce a pobídnout provozovatele tím, že jim zajistíme pokrytí srovnatelné s analogovým,“ uvedl Podhorský, podle něhož je nutné také přinést posluchačům přidanou hodnotu a zároveň garantovat závazek všech zúčastněných stran na tomto procesu. Podle Line Langnes, která se podílí na zavádění digitálního rádia v Norsku coby poradkyně a projektová manažerka, digitalizace rádia umožňuje provozovatelům vysílání nabízet zejména více obsahu. Klíčová v celém procesu je zejména dobrá informovanost řidičů.

Zdroj: Radio World

autor: lukpo
Spustit audio