Pirátské aktivity budou fungovat i v éře digitálního rádia

4. leden 2017

Provozovatel německé regionální sítě ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko, kontaktní osoba i registrace subjektu k 1. dubnu se ukazují jako smyšlené.

Podobně jako v éře analogového vysílání fungovala řada pirátských stanic, jejich vzniku prakticky nebrání ani pozemní digitální rozhlas DAB+. Web Satellifax.de informoval o tom, že jedna taková síť se již s největší pravděpodobností objevila ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko. Signál multiplexu byl na kanálu 9B lokalizován v okolí města Siegburg. Součástí sítě jsou stanice Radiio Bonn/Rhein-Sieg, Radio Berg a Radio Köln.

Za tímto vysíláním má stát údajně Gesellschaft für Hörfunkdigitalisierung (GfH) – Společnost pro rozhlasovou digitalizaci. Žádná taková firma ale podle Satellifax.de neexistuje. Smyšlené je pravděpodobně i jméno kontaktní osoby, kterou má být profesor Marjan Veljanov. Spekulace podporuje i údajná registrace firmy, která proběhla 1. dubna. Tato skutečnost pouze potvrzuje, že digitální rozhlas DAB+ se jeví jako výhodné řešení i pro malé vysílatele a takový vysílač lze pořídit s minimálními náklady. Dá se předpokládat, že podobné pirátské sítě budou vznikat v budoucnu i v jiných zemích.

autor: lukpo
Spustit audio