Placené DVB-T2 v Německu očekává do konce roku 2018 milion předplatitelů

13. duben 2017

V příštím roce by mohl zisk z platformy freenet TV přinést jejímu provozovateli v přepočtu více než jednu miliardu korun.

Zástupci placené DVB-T2 televize v sousedním Německu očekávají, že platforma pod názvem freenet TV dosáhne, respektive překročí do konce příštího roku hranici jednoho milionu předplatitelů. Na konferenci Freenet Capital Market Day 2017, která se konala v Kolíně nad Rýnem, to uvedl výkonný ředitel služby Christoph Vilanek. Report z akce přinesly mimo jiné weby Broadband TV News a Telecompaper.

Hranice osmi set tisíc předplatitelů má přitom platforma ambici dosáhnout ještě do konce letošního roku. První fáze přechodu z technologie DVB-T na DVB-T2 se v Německu uskutečnila koncem března. V současné době je signálem pokryto 1.2 až 1.5 milionu zájemců, přičemž službu si zaplatilo 160 tisíc z nich. Programy privátních hráčů ve vysokém rozlišení, je jich okolo 20, mohou zájemci získat za měsíční poplatek 5.75 euro, přičemž do konce června je možné je sledovat po registraci zařízení zdarma. Přibližně dvacítka veřejnoprávních televizí v HD je dostupná bez kódování – nejsou součástí freenet TV.

V letošním roce počítá freenet TV s příjmy z placené televize ve výši 12 až 16 milionů euro, tedy v přepočtu 320 až 427 milionů korun. V roce následujícím by měla tato hodnota vzrůst na 35 až 50 milionů euro (934 milionů až 1.3 miliardy korun). 3.4 miliony domácností, které přijímají pozemní vysílání, jsou ovlivněni přechodem z DVB-T na DVB-T2. Nutně to však neznamená, že se stanou zákazníky freenet TV. Další možností sledování televize je pro ně například kabel/IPTV, případně satelit. Určitým hnacím motorem by v Německu mohlo být i ukončení vysílání velkých hráčů ve standardní kvalitě na satelitech Astra. O něm se hovoří v souvislosti s rokem 2021, případně 2022.

autor: lukpo
Spustit audio