Polsko má možnost nastartovat rozhlasovou digitalizaci, bude ale záležet na zájmu jednotlivých hráčů

21. květen 2019

Regulátor KRRiT umožní spustit multiplexy v celkem 34 lokalitách. Veřejnoprávní vysílatel chce dosáhnout stejné hodnoty pokrytí populace, jakou už pro letošní rok naplánoval Český rozhlas.

Polsko bude mít v následujících letech možnost nastoupit na vlnu rozhlasové digitalizace, která už se v zemích, jako je Norsko, Švýcarsko nebo Německo rozjela na plno. Bude ale pochopitelně záležet na zájmu jednotlivých hráčů na trhu. Tamní regulátor KRRiT jde nicméně digitalizaci rádia naproti a minulý týden odhalil plány s pokrytím 34 měst a jejich okolí signálem technologie DAB+. Jak upozornil na svém zpravodajském webu veřejnoprávní rozhlas, v první fázi má jít o lokality Częstochowa, Katowice, Poznaň, Rzeszow, Tarnow, Toruň a Varšava.

V rámci komunikace digitálního rádia už je využívána jednotná komunikace stanovená organizací WorldDAB, která je pouze lokalizovaná do polštiny. „Konference otevírá novou etapu digitalizace rádia. (…) Rozhlasové vysílání otevíráme tímto novým hráčům – komerčním, místním i regionálním stanicím a taktéž specializovaným rádiím,“ uvedl Witold Kołodziejski, předseda KRRiT. Velmi ambiciózní plán má v oblasti digitalizace Andrzej Rogoyski, prezident Polskieho Radia. Veřejnoprávní vysilatel plánuje v horizontu několika let pokrytí ve výši 80 % populace, tedy stejnou hodnotu, jaké dosáhne Český rozhlas do konce letošního roku.

autor: lukpo
Spustit audio

Související