Polský regulátor přichystal seminář o digitálním vysílání DAB+, řeč byla i o možném označování přijímačů

16. duben 2019

Ve Velké Británii si proces certifikace získal velkou popularitu. Zájemci o taková rádia mají jistotu, že daný přijímač prošel úspěšně testy ve speciální laboratoři.

Polský regulátor KRRiT (Zemská rada pro rozhlasové a televizní vysílání) koncem března uspořádal workshop související s dalšími plány v oblasti technologie DAB+. Padla zde i myšlenka, že digitální rádia vhodná pro toto vysílání by se mohla označovat speciální známkou, aby uživatel okamžitě poznal, který výrobek si může zakoupit a bez problémů používat v místních podmínkách. Polsko by se mohlo inspirovat označením TickMark implementovaným ve Velké Británii již v roce 2014.

Laurence Harrision s Digital Radio UK prezentoval tuto značku jako velmi přínosnou. Přijímače prochází testováním ve speciální laboratoři a prochází několika zkouškami v rámci evropských norem včetně ETSI. Kromě Velké Británie už s podobným certifikováním přišly v minulosti i země, jako je Norsko, Švýcarsko nebo Nizozemsko. Označování vhodných DAB+ přijímačů bude do budoucna probíhat i v Česku. Prodejci budou moci používat grafickou sadu schválenou WorldDAB s mottem „DAB+ Více rádia“. Nejde však o samotné testování těchto výrobků.

autor: lukpo
Spustit audio

Související