Polsko obrátilo pozdější zavádění DVB-T2 ve svůj prospěch, k dispozici bude i zvuk Dolby Atmos

29. duben 2021

Naši severní sousedé sice zavádějí nový standard pozemního vysílání DVB-T2/HEVC s dvouletým zpožděním oproti České republice, zato se však mohou těšit na mimořádné technické benefity.

Vysílání v rozlišení Ultra HD, které nabídne polská veřejnoprávní televize TVP bezplatně, nebude jedinou technickou perličkou připravenou pro diváky. Tou další bude prostorový zvuk ve formátu Dolby Atmos. Na sociální síti Twitter to svým odběratelům oznámil výkonný ředitel operátora EmiTel Andrzej Kozlowski. Právě EmiTel celoplošnou síť pro TVP staví.

První přímý přenos ve 4K rozlišení, který si budou moci diváci v dosahu DVB-T2 multiplexu TVP naladit, bude fotbalový duel mezi týmy Turecka a Itálie. Ten se odehraje 11. června. Prostorový zvuk Dolby Atmos vtáhne diváka do děje. Před pandemií Covid-19 se s ním mohli setkat návštěvníci kin a nyní se stává běžnou součástí i u nových televizorů.

Televizor může buďto podporovat Dolby Atmos už v podobě, v jaké je pořízen, tedy bez dodatečných reproduktorů, lepší efekt ale přinese samotné domácí kino, tedy audio sestava, a to díky rozložení jednotlivých reproduktorů. U tohoto zvukového formátu má sledující pocit, že na něj dění proudí nejen zepředu, zezadu, případně ze stran, ale i shora.

autor: lukpo
Spustit audio

Související