Polsko počítá v éře standardu DVB-T2 až s šesti zemskými multiplexy

7. srpen 2019

Stejně jako Česká republika i Polsko chce využít výhod, které mu přinese nucené opuštění pásma 700 MHz. Nový návrh využití kmitočtového spektra 470 až 690 MHz je aktuálně součástí veřejné konzultace.

Naši severní sousedé předpokládají, že v éře pozemního vysílání druhé generace DVB-T2 bude v provozu až šest multiplexu s kódováním H.265/HEVC. Vyplývá to z informací, které se objevily na webu Kanceláře elektronických komunikací (UKE), tamní obdoby Českého telekomunikačního úřadu. Stejně jako Česká republika i Polsko chce využít výhod, které mu přinese nucené opuštění pásma 700 MHz. Nový návrh využití kmitočtového spektra 470 až 690 MHz je aktuálně součástí veřejné konzultace.

Oficiální tisková zpráva, která byla publikována na webu UKE, ukazuje rozdělení Polska na jednotlivé oblasti. Je zde k dispozici tedy šest map a zájemci se mohou seznámit s konkrétní podobou využitých kanálů pro jednotlivé regiony. Proces opuštění pásma 700 MHz a přechod na standard DVB-T2/HEVC má proběhnout nejpozději 30. června 2022. Operátor EmiTel, který je dominantním poskytovatelem vysílacích služeb v Polsku, je s navrženým řešením spokojený. „Je to dobrá zpráva pro diváky této platformy v oblasti distribuce TV signálu,“ uvedl na Twitteru.

autor: lukpo
Spustit audio

Související