Přejde Polsko také na DVB-T2? Tamní ministerstvo standard doporučuje pro nové přijímače

11. únor 2019

Ze specifikace prodávaných přijímačů se vypouští analogové rozhraní SCART, v případě hybridního vysílání má být podporována verze HbbTV 2.0.1.

V rámci zahájení veřejné konzultace pro využití stávajícího televizního pásma 700 MHz využilo tamní Ministerstvo digitalizace také šance aktualizovat základní požadavky pro televizory a set-top boxy umožňující příjem pozemního vysílání. Přijímače, jak si všiml například portál Satellite Charts, by měly umožňovat zpracovat signál ve standardu DVB-T2/HEVC, tedy stejný, jaký se využívá v České republice nebo v sousedním Německu. Úplné opuštění pásma 700 MHz by mělo v Polsku proběhnout nejpozději do roku 2022.

Ve specifikaci je mimo jiné myšleno i na Ultra HD přijímače, které by měly podporovat jak vysoký dynamický rozsah HDR, tak i vysokou snímkovou rychlost HFR. Specifikace počítá i s možností vysílání zvuku v novém formátu AC-4, za kterým stojí společnost Dolby Labs. Stranou nesmí zůstat ani specifikace hybridního vysílání. Pokud přijímač danou technologii podporuje, měl by být vybavený verzí HbbTV 2.0.1 pro nabídku rozšířených služeb počítajících mj. se zavedením placených služeb. Ve specifikaci už se nepočítá s rozhraním SCART.

autor: lukpo
Spustit audio

Související