Polsko přejde na DVB-T2 za dva roky, veřejnoprávní televize chce nabídnout zdarma i vysílání ve 4K

4. srpen 2020

Plány TVP nastínila nová desetiletá dohoda s telekomunikační společností EmiTel, která pro vysílatele zajišťuje provoz veřejnoprávního multiplexu 3. Ten je možné z několika vysílačů zachytit i na území České republiky.

Poláci si budou muset v horizontu dvou let vyměnit své stávající televizní přijímače, aby mohli nadále sledovat bezplatné pozemní vysílání. Ukazuje to dohoda mezi společnosti EmiTel a tamní veřejnoprávní televizí TVP, jejíž uzavření oznámily oba subjekty v pondělí. V multiplexu 3 chce vysílatel nabídnout jak programy ve vysokém rozlišení, tak i budoucí formát 4K, tedy Ultra HD. Tuto obrazovou kvalitu slibuje stávající šéf TVP Jacek Kurski. Ke komerčnímu nasazení DVB-T2/HEVC dojde v průběhu roku 2022.

V polském multiplexu 3 jsou v současné době vysílány následující veřejnoprávní televizní kanály: TVP1 HD, TVP2 HD, TVP Info HD, TVP Sport HD, TVP Historia a TVP3.

Nová dohoda byla uzavřena na období deseti let. V oblasti distribuce se prakticky nic nemění. EmiTel je již technickým operátorem multiplexu 3 pro TVP v současné době. Ke změně však dojde, jak již bylo řečeno, v oblasti inovací. Digitální pozemská televize je v Polsku velmi populární platformou pro příjem signálu a diváci mohou získat téměř 30 bezplatných programů. Zemská televize je nejdůležitější distribuční platformou pro veřejnoprávní vysílání. V dosahu vysílačů multiplexu 3 je prakticky 100 % populace.

autor: lukpo
Spustit audio

Související