Polský operátor EmiTel otestoval na konci roku v DAB+ systém nouzového hlášení

10. leden 2019

Do budoucna by měla tato technologie posloužit k informování široké veřejnosti o rizicích a nebezpečích. K dispozici bude v multiplexu Polskieho Radia.

Na konci loňského roku uskutečnil polský telekomunikační operátor EmiTel testy nouzového hlášení v rámci pozemního digitálního rozhlasu DAB+. Zkušební přenos byl navržen tak, aby bylo zjištěno chování různých typů přijímačů během nečekané změny související s aktivací této technologie. V tuto chvíli je v případě nouze připravena pro nasazení v DAB+ multiplexu veřejnoprávního Polskieho Radia, testy probíhaly ve Varšavě na kanálu 6D. 

Jak operátor dále uvedl, provedené testy budou rovněž obsahovat řešení využívající technologii EWF (Nouzové varování) a také postup, který umožní změnu obsahu vysílacích programů s automatickým upozorňováním na nouzový stav. Výsledky testů mohou do budoucna posloužit k informování široké veřejnosti o rizicích a nebezpečích. Multiplex Polskieho Radia je možné zachytit také na území Čech. Velmi dobré pokrytí má například vysílač ze Zaganě, kanál 11C.

autor: lukpo
Spustit audio

Související