Polský regulátor doufá v rozvoj DAB+, veřejnoprávní rozhlas pokryje nové lokality

27. leden 2022

Witold Kołodziejski, předseda Národní rady pro rozhlasové a televizní vysílání, přednesl koncem loňského roku v polském Sejmu plán rozvoje digitální vysílání. Cílem je do konce letošního roku vyhlásit soutěž na provoz celoplošné DAB+ sítě. Polský rozhlas pak počítá se spuštěním nových vysílačů již v průběhu jara.

Pravděpodobně na konci letošního roku by měl polský regulátor vyhlásit veřejnou výzvu na provozování celoplošného DAB+ multiplexu, do kterého se, jak již bylo dříve medializováno, vejde dvanáct programů. Podle předsedy Národní vysílací rady (KRRiT) budou moci pokryté území rozšířit i noví hráči, případně stávající stanice, které by nabídly v takové síti i své klony. Vystoupení Kołodziejskieho před Sejmem citoval portál Polského rozhlasu.

Veřejnoprávní vysílatel zároveň předpokládá, že již v průběhu letošního jara se mu povede spustit plánované vysílače, mezi kterými je i očekávaná kóta Jelenia Góra – Sněžné jámy. Polský rozhlas nabízí ve svém DAB+ multiplexu nejen stávající programové okruhy, ale i čistě digitální kanály jako Polskie Radio Dzieciom nebo Polskie Radio Kierowców. Inspirací pro expanzi technologie je pro naše severní sousedy i Český rozhlas.

autor: lukpo
Spustit audio

Související