Pozemní vysílání je trvale nejoblíbenější televizní platformou, ukázala čísla STEM/MARK

9. listopad 2016

„Pro české domácnosti je silným argumentem bohaté zastoupení televizních programů, snadná dostupnost signálu na celém území a bezplatný příjem, argumentují Radiokomunikace.

Pozemní digitální vysílání DVB-T je v České republice trvale nejoblíbenější platformou pro příjem televizního signálu. Ukázala to aktuální čísla průzkumu Digimonitor, který pro České Radiokomunikace realizovala společnost STEM/MARK, a to na reprezentativním vzorku 1203 obyvatel naší republiky. Pozemní digitální vysílání v současné době využívá 58 % domácností, následované je satelitem s 26 %, kabelovou televizí s 24 % a IPTV se 7 %.

„Terestrické digitální vysílání je v Čechách stále nejvíce využívané. Pro české domácnosti je silným argumentem bohaté zastoupení televizních programů, snadná dostupnost signálu na celém území ČR a bezplatný příjem. V porovnání nákladů a efektivity je tak tento způsob příjmu televize stabilně velmi populární. I v případě přechodu z analogového na digitální vysílání, kdy došlo k mírnému poklesu diváků využívající terestrické vysílání, se ukázalo, že domácnosti se po určitém zaváhání postupně vracely k zemské bezplatné televizi,“ konstatoval Marcel Procházka, ředitel regulace a strategie Českých Radiokomunikací.

Není nijak překvapivé, že s výsledky této studie přichází operátor nyní. V České republice začne začátkem příštího roku přechod na technologii DVB-T2 a ukončen bude nejpozději v únoru 2021. Diváci tak budou stát před klíčovým rozhodnutím – zdali investovat do nákupu nového televizoru, případně set-top-boxu s DVB-T2, nebo se rozhodnou pro jinou platformu. Šanci pochopitelně vycítili operátoři placených služeb a snaží se terestrickou televizi z pochopitelných důvodů ohrozit. Pravděpodobně od ledna 2016 dojde ke spuštění DVB-T2 vysílání v Praze s nabídkou HD kanálů České televize a programů z DVB-T multiplexů 2 a 3.

O přechodu na zemské vysílání uvažuje v současné době podle průzkumu STEM/MARK 10 % respondentů a toto číslo v čase stále narůstá, v roce 2013 se jednalo o 8,5 %. Údaje z výzkumu také indikují, že tím, jak se zvyšuje počet televizorů v domácnostech, uvažují lidé také o rozšíření počtu platforem, které využívají. Obvykle však nemění způsob příjmu na hlavním televizoru. DTT (pozemní vysílání, pozn. red.) tak dlouhodobě zůstává primární platformou. České Radiokomunikace i další operátoři plánují nabídnout jako přidanou hodnotu pozemního vysílání například hybridní televizi HbbTV, čímž dodají platformě interaktivitu.

autor: lukpo
Spustit audio