Praha TV plánuje přechod na vysoké rozlišení, v příštím roce nasadí HbbTV

28. červen 2018

Na podzim plánuje televize nasadit některé novinky. Kromě grafiky se mají ve vysílání objevit některé známé tváře a také premiérové pořady, mimo jiné dokumenty.

Metropolitní stanice Praha TV, jejímiž vlastníky jsou Přemysl Svora (mj. bývalý šéf programu TV Barrandov), Československá filmová společnost Leoše Pohla a firma OUR Media (Parlamentnílisty.cz), plánuje v roce 2019 přechod na vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV) a nasazení technologie HbbTV. Na dnešním setkání s novináři to uvedl právě generální ředitel stanice Svora. Kromě DVB-T je stanice šířena také v kabelových a IPTV sítích.

Vysílání ve vysokém rozlišení stanice svazuje s přechodem diváků na DVB-T2. Hnacím motorem bude podle generálního ředitele Přemysla Svory moment, kdy se Česká televize rozhodne vypínat stávající DVB-T vysílače. Praha TV využívá k distribuci pozemního signálu pražskou a středočeskou Regionální síť 4 na kanálu 46. Do budoucna by toto vysílání chtěla zachovat. „Doufáme, že v tomto směru bude telekomunikační úřad vstřícný,“ doufá Svora.

Co se týká hybridního vysílání HbbTV, stanice v něm plánuje nabídnout archiv svých pořadů, případně některé doplňkové služby, primárně bude sloužit ale právě pro možnost přehrát si některý z formátů televize zpětně. Na podzim plánuje Praha TV také obměnu grafiky a příchod některých nových tváři, které to budou, generální ředitel zatím nechtěl prozrazovat. Stanice bude pokračovat ve formátu rozhovorů a nasadí i dokumenty.

Praha TV si svolala novináře zejména proto, aby se pochlubila čísly sledovanosti. Na základě dotazníkového měření agentury Median, tedy nikoliv peoplemetrového měření, operuje s tím, že na území hlavního města a středních Čech ji denně sleduje 269 tisíc lidí, celkově pak ve všech krajích 315 tisíc diváků. „Na území Prahy a Středočeského kraje jsme tak sledovanější než například ČT 24,“ tvrdí Svora. Do klasického peoplemetrového měření chce televize vstoupit v průběhu příštího roku.

autor: lukpo
Spustit audio

Související