Prima +1 končí v Regionální síti 12, u Českých Radiokomunikací pokračuje celoplošně

18. listopad 2020

Časově posunutá verze vlajkového kanálu FTV Prima byla k dispozici dlouhodobě ve dvou multiplexech. Od dnešního poledne už tuto stanici bude možné naladit pouze v síti 22. Tady je Prima +1 šířena vedle dalších kanálů mediální skupiny.

Společnost FTV Prima ukončí dnes v poledne distribuci svého kanálu Prima +1 v Regionální síti 12, kterou provozují České Radiokomunikace. Multiplex, který je možné v Praze naladit jako jeden z mála ještě ve standardu DVB-T, funguje na kanálu 47 a dále obsahuje stanici Óčko Expres a dočasně také Óčko Black. Pražané pochopitelně o vysílání programu Prima +1 nepřijdou. Jeho distribuce pokračuje nadále v celoplošném DVB-T2 multiplexu 22. Tady je stanice k dispozici v rozlišení 960x540p. Operátor ho dříve označoval jako qHD.

V Regionální síti 12 byla Prima +1 k dispozici sice ve standardu DVB-T, ale s úspornějším kódováním MPEG-4/AVC. Pro sledování programu v této síti tak bylo nutné vlastnit novější přijímač. Jde ale pouze o teoretickou možnost, protože po pořízení DVB-T2 televizoru nebo set-top boxu se distribuce této stanice stala naprosto zbytečnou. Před ukončením přechodu na nový televizní standard byla již tato stanice trvale k dispozici v takzvané Přechodové síti 12. Ta byla později rozdělena na multiplexy 22 a 23, zároveň došlo k navýšení kvality obrazu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související