Průzkum SES výrazně vyzdvihuje v Česku satelitní příjem nad pozemní televizí

18. duben 2016

Firma například uvádí, že programy ve vysokém rozlišení přijímá z družice téměř 50 % domácností. Nedávný průzkum Nielsen Admosphere ale ukázal, že je to pouhých 16 %.

Nejpopulárnější satelitní pozicí v České republice je odbytiště 23,5 stupně východně, na níž působí družice Astra 3B. Ukázal to aktuální průzkum Satellite Monitor 2015, který pro telekomunikačního operátora SES realizovala agentura TNS Aisa. Data pochází ze statistik operátorů placené televize, analýzy SES a odhadů z trhu. Podle SES v současné době signál z družice Astra 3B přijímá 96 % domácností, které v současné době využívají satelit. Pokud by byla čísla firmy správná, znamenalo by to, že na služby freeSAT, Digi TV a Flix TV by zbývala pouhá 4 %.

Cifry, které zveřejnil operátor SES, jsou ale značně zavádějící, protože se rozcházejí s výsledky, které bývají běžně zveřejňovány na odborných konferencích jinými subjekty. TNS Aisa vyhodnotila v České republice jako nejvyužívanější televizní platformu satelit, kterému přiřadila rovných 40 %, zatímco pozemní příjem (DVB-T) preferuje pouze 34 % domácností. To je ale v rozporu se statistikami, které mají k dispozici České Radiokomunikace. Ty naopak ve svých prezentacích dlouhodobě uvádí u DVB-T okolo 60 %. Podle SES má být dominantní platformou pro příjem programů ve vysokém rozlišení opět satelit (40 % domácností), nedávný průzkum Nielsen Admosphere ale hovoří o pouhých 16 %.

SES Satellite Monitor 2015

Popularita digitální televize prezentována průzkumem SES

Možnosti příjmu HD v CZ domácnostech - rok 2015

Možnosti příjmu HD vysílání v českých domácnostech podle Nielsen Admosphere.

autor: lukpo
Spustit audio