Rádio Dálnice odkódovalo svůj signál na satelitu, stanice je nově šířena zcela volně

7. květen 2019

První české dopravní rádio je k dispozici na pozici 1 stupeň západně, kde operují platformy Digi Czech Republic a T-Mobile TV. Doposud nebylo vysílání stanice určeno pro individuální příjem.

Rádio Dálnice je od dnešního dne dostupné nejen prostřednictvím pozemního digitálního vysílání DVB-T, ale také na satelitu Intelsat 10-02, pozice 1 stupeň západně. Stanice zde působí již několik měsíců, ovšem doposud byl její signál kódován, nebyl tedy k dispozici pro individuální příjem, ale pouze jako distribuce na jednotlivé VKV vysílače. Díky zpřístupnění signálu v režimu free-to-air je Rádio Dálnice dostupné prakticky v celé Evropě.

Stanice je na dané satelitní pozici k dispozici v multiplexu společnosti Slovak Telekom. Šíření prostřednictvím družice Intelsat 10-02 si rozhlasová stanice vybrala kvůli ceně za distribuci signálu. Ta je nižší než u konkurenční společnosti Astra, tedy v případě, že by byl daný program k dispozici na pozici 23,5 stupně východně. Družici Astra 3B využívá pro distribuci signálu většina českých a slovenských programů, řada z nich i v nekódovaném režimu.

Parametry příjmu: Intelsat 10-02 (satelitní pozice 1 stupeň západně), 12687/V, SR 28800, FEC 3/5, norma DVB-S2/QPSK, kódování žádné (FTA)

autor: lukpo
Spustit audio

Související