Rádio Dechovka omezí vysílání na středních vlnách, vsadí zejména na digitální distribuci

22. únor 2021

Rádio Dechovka vypne všechny středovlnné vysílače na kmitočtu 1233 kHz. Celoplošně ji budou moci naladit zájemci prostřednictvím DVB-T2 multiplexu Českých Radiokomunikací, v omezené podobě pak i v DAB+.

Rozhlasová stanice Rádio Dechovka, která jako jeden z mála tuzemských programů využívá také distribuci v pásmu středních vln, chystá omezit toto vysílání. Portálu Digitální rádio to potvrdil Roman Culek, jednatel společnosti RadioPraha, které tento tematický okruh provozuje. Rádio Dechovka vypne 28. února všechny čtyři vysílače, které fungují na vlně 1233 kHz. Celoplošně si budou moci zájemci tuto stanici naladit pouze v multiplexu 23 Českých Radiokomunikací, tedy skrze klasický DVB-T2 set-top box nebo televizor.

Jak uvedl Culek, v přípravě je spuštění vysílače Praha – Líbeznice na vlně 1260 kHz, dalším středovlnnou kótou je pak Hradec Králové – Stěžery. Ten funguje na kmitočtu 792 kHz. K omezení vysílání na středních vlnách se provozovatel Rádia Dechovka rozhodl ve stejném roce, kdy Český rozhlas opustí tento kmitočtový rozsah se stanicemi Dvojka a Plus (včetně Radiožurnálu na dlouhé vlně). Komerční program je možné naladit mimo jiné také v multiplexu ČRa DAB+ v Praze, Plzni a Ostravě, v jižních Čechách i na VKV/FM.

autor: lukpo
Spustit audio

Související