Radio Wave oslaví své narozeniny v pátek 12. ledna, opět v pražské MeetFactory

4. leden 2018

Londýnský producent Archie Fairhurst upsaný kultovnímu labelu Ninja Tune, který je jednou z hlavních hvězd, se nebojí pro svoji inspiraci sáhnout do oblasti, která je taneční scéně na první pohled vzdálená.

Radio Wave, digitální stanice Českého rozhlasu pro mladě smýšlející posluchače, má před sebou oslavu svých dvanáctých narozenin. Ty připadly tentokrát symbolicky na 12. ledna. Slaví se tradičně v pražské MeetFactory. Co se programu týká, vystoupí Romare (UK) a Bwana (CAN). Radio Wave můžete poslouchat v rámci multiplexu ČRo DAB+ a díky operátorům RTI cz a Teleko. Jeho signál je k dispozici i na satelitu Astra 3B, v kabelových sítích a na internetu.

Londýnský producent Archie Fairhurst upsaný kultovnímu labelu Ninja Tune se nebojí pro svoji inspiraci sáhnout do oblasti, která je taneční scéně na první pohled trochu vzdálená. Studoval totiž afroamerickou vizuální kulturu a svůj pseudonym Romare si vypůjčil od afroamerického malíře a kolážisty Romare Beardena, který v druhé polovině dvacátého století propojoval abstraktní umění s bojem za občanská práva rasových menšin. Kromě společných témat přebral Archie Fairhurst od svého uměleckého vzoru i formální postupy.

Kanadský producent Nathan Mickay, který vystupuje pod jménem Bwana, se na scéně pohybuje od roku 2012. Pohybuje se ve vodách taneční hudby, od post-dubstepu k progresivnímu houseu a přesahuje až do ambientu. Dělal remix songu od Taylor Swift, po přestěhování do Berlíně nahrál EP inspirované klubem Berghain a nasákl technem, ale jeho masterpiece je vzdálený evropské kultuře. Japonská kyberpunková klasika Akira je nevyčerpatelným zdrojem inspirace pro spisovatele, filmaře a taky taneční hudbu. Bwana rekonstruoval na EP Capsule´s Pride původní soundtrack z roku 1988 od skladatele Šódži Jamaširo. A ke sledování setmění v neo-Tokiu, noční jízdu s Akirou na silniční motorce a děsivý tanec s Tetsuem pozve i návštěvníky narozenin Radia Wave.

autor: lukpo
Spustit audio