Radio Wave spouští pokračování úspěšného podcastového seriálu pro mladé Zkouškový 2

8. duben 2021

Seriál, který opět neuvidíte. Radio Wave dnes zveřejnilo pokračování prvního českého hraného podcastu pro mladé Zkouškový. Šestice vysokoškoláků bude v nových epizodách řešit vztahy, bydlení, rodinu, ale i duševní zdraví nebo hejtry na sociálních sítích. Druhá série navazuje na šest epizod z loňského roku, kterým se podařilo nasbírat přes 200 tisíc stažení.

“Zkouškový je vůbec první hraný podcastový seriál určený mladému publiku v Česku. Zveřejnili jsme jej loni v květnu, během deseti měsíců nasbíral více než 200 tisíc stažení a nejvíce oslovil posluchače a posluchačky ve věku mezi 18  a 22 lety. Letos chceme jeho fanoušky i nové posluchače zaujmout dalšími díly, které jsou jako u první série postaveny na telefonátech postav,” vysvětluje šéfredaktorka Radia Wave Iva Jonášová.

Všech šest dílů druhé série zveřejnila stanice na svém webu a v podcastových aplikacích najednou na tzv. binge listening. Stejně jako v první sérii se posluchači setkají se šesti hlavními postavami. Zatímco první řada seriálu Zkouškový se soustředila na vztahy mezi hlavními hrdiny, v druhé řadě se pozornost posluchačů přesouvá na dramatické okolnosti jejich životů.

Čtěte také

Seriál sleduje studentku politologie Johanu, která stojí před otázkou, zda se zaregistrovat se svou přítelkyní. Influencerka Ema rozjíždí nový podcast, zatímco její bratr, medik Tomáš se v životě cítí ztracený. Postava Linh přešla z VŠE na scenáristiku na FAMU. Juraj řeší, jestli se má přestěhovat za přítelem do Portugalska, nebo zůstat v Praze. Novou postavou je Kristina, která prožívá první rok na právech, ve kterém musí čelit rasistickým předsudkům i obtěžování ze strany pedagoga.

Stejně jako v první sérii ztvárňuje jednu z hlavních postav Gabriela Heclová, influencerka, zpěvačka a autorka podcastu. “Zkouškový otevírá hodně témat, se kterými se mladí lidé dokážou lehce ztotožnit. Zároveň otevírá tabu a menšinová témata, což je osvěžující a nabíjí mě to vírou v chápavější a otevřenější společnost,” říká influencerka.  Další postavy ztvárnili Cyril Dobrý, Vi Huyen Tranová, Julie Ondračková a Martin Belianský. Novou postavu Kristiny si zahrála studentka DAMU Martina Znamenáčková.

Čtěte také

“O rok starší šestice postav řeší závažnější problémy mnohdy spojené právě s přechodem do „dospělého života“. I tentokrát jsme se zaměřili na závažná společenská témata, jako jsou rasismus, sňatky stejnopohlavních párů, psychické problémy, vztahy na dálku nebo cancel culture na sociálních sítích. Přesto ale doufáme, že i tentokrát nechybí podcastovému seriálu humor a určitý nadhled a empatie k postavám,” říká režisér a spoluautor scénáře Šimon Holý. Ten se na seriálu podílel s dramaturgyní Kateřinou Rathouskou, spoluautorku scénáře Terezou Novákovou a Jonášem Rosůlkem, autorem sound designu.

Zkouškový 2 je k poslechu na webové stránce wave.cz/zkouskovy, v aplikaci mujRozhlas a na dalších podcastových platformách.

Radio Wave se na tvorbu podcastů zaměřuje od roku 2018. V současnosti nabízí více než 30 pravidelných podcastů. Každý rok zveřejňuje rovněž několik podcastových sérií. Mezi nejúspěšnější patří např. dokumentární série o přijetí vlastního těla Sádlo či série Moje terapie, která nabízí příběhy lidí, jimž pomohla psychoterapie. Letos na jaře plánuje Radio Wave pokračování rapové série Brrrap a několik dalších podcastových sérií.

Spustit audio

Související