Radiožurnál a Radio Wave nabízejí na satelitu Astra nově vizuální vysílání

5. únor 2019

Novinka, kterou Český rozhlas představil na začátku letošního roku, byla doposud dostupná pouze v DVB-T a u kabelového operátora UPC. Vizuální rádio má ve své nabídce také O2TV.

Satelitní diváci mohou od dnešních dvou hodin ráno poslouchat stanice Radiožurnál a Radio Wave prostřednictvím družice Astra 3B, pozice 23,5 stupně východně, s přidanou hodnotou. U obou okruhů Českého rozhlasu byla aktivována signalizace hybridního vysílání, které je označováno zkratkou HbbTV. Mezi laickou veřejností se tato technologie vžila pod označením „červené tlačítko“, Česká televize ji například pojmenovala jako „ČT bod“. Jedinou platformou, kde v tuto chvíli zbývá HbbTV aktivovat je Regionální síť 11, která funguje ve standardu DVB-T2 a v HD kvalitě nabízí programy České televize.

Na Radiožurnálu je aktivní portál, který nabízí zpravodajství z portálu iROZHLAS.cz, tipy ze sociálních sítí této stanice i informace z vysílání. V rámci grafiky se může posluchač/divák seznámit s moderátorem, který je ve vysílání, a neunikne mu ani název právě hraného interpreta včetně jeho skladby. Radio Wave pak nabízí kromě téže služby pro své vysílání i archiv pořadů. Oba portály jsou dostupné v obrazovém rozlišení 432p, 576p a 720p. Majiteli přijímače s funkcí HbbTV se automaticky aktivuje nejlepší obrazová kvalita odpovídající rychlosti jeho připojení. Vizuální rádio nabízí svým zákazníkům i placená služba O2TV.

autor: lukpo
Spustit audio

Související