Rakouský operátor ORS přichystal několik změn v DVB-T2, Švýcaři opustili nabídku

29. červenec 2019

Důvod k vyřazení stanic oficiálně zdůvodněn nebyl. Může za ním být jak klasické ukončení platnosti distribuční smlouvy, tak nedávné vypnutí DVB-T ve Švýcarsku.

Rakouský telekomunikační operátor ORS učinil v poslední době několik změn, které souvisí s vysíláním ve standardu DVB-T2. Tou nejvýznamnější je minulý týden vyřazení programů švýcarské veřejnoprávní televize SRF1 a SRF2 z placené nabídky simpliTV. Diváci na území Rakouska už tyto programy nemohou sledovat. Dá se předpokládat, že k vyřazení obou stanic došlo z důvodu, že SRF ukončila ve Švýcarsku terestrické vysílání a zaměřila se pouze na distribuce přes kabelové sítě/internet a satelit.

Dalším důvodem k vyřazení obou kanálů švýcarské veřejnoprávní televize může být klasické distribuční smlouvy a její další neprodloužení. Provozovatel placené služby simpliTV zařadil do nabídky z tohoto pohledu nepříliš atraktivní kanály NDR a One. Jedná se opět o veřejnoprávní stanice, tentokrát však již o německého vysílatele ARD. Za zmínku stojí i nedávné přeladění vysílače Salzburg – Gaisberg v případě multiplexu F z kanálu 55 na kanál 42. Známá kóta šíří kódovaně výkonem 25 kW v horizontální polarizace mj. stanice Puls 4 HD, VOX HD a ATV.

autor: lukpo
Spustit audio

Související