Rakouský operátor ORS zveřejnil fotky nových DAB+ vysílačů včetně jejich antén

30. květen 2019

Kromě samotných vysílacích antén musela telekomunikační firma vyřešit mimo jiné distribuci datových linek od jednotlivých poskytovatelů a došlo také k výměně chladících systémů.

Telekomunikační firma ORS, rakouská obdoba Českých Radiokomunikací, která u našich jižních sousedů zajišťuje nově také provoz celostátního multiplexu DAB+, zveřejnila na svém webu aktuální fotky vysílačů, z nichž je digitální rádio šířeno. Zájemci se tak mohou na technickém blogu podívat nejen na celkový pohled jednotlivých stanovišť, ale také detaily antén, které právě pro distribuci DAB+ ve III. pásmu slouží. V provozu je aktuálně sedm vysílačů, mj. i Linz – Lichtenberg a Vídeň – Kahlenberg zachytitelné i na omezeném území Česka.

Na všech vysílačích byly pochopitelně v souvislosti se startem technologie provedeny nezbytné úpravy. Byly zapojeny například nové chladící systémy a napájecí systémy pro přidaná zařízení. Vyřešena byla kompletně struktura multiplexování (řešení rozhlasové sítě, pozn. red.), která je zajišťována ve Vídni, a přenos datových informací od jednotlivých poskytovatelů včetně samotných audiostreamů. Stávající vysílací systémy, které dříve sloužily pro analogovou distribuci televizního signálu, již byly nevyhovující, a proto i ty byly vyměněny.

autor: lukpo
Spustit audio

Související