Digitální rozhlas v Rakousku startuje skromně, bez velkých hráčů a s částečným pokrytím Česka

28. květen 2019

Multiplex startuje prozatím s nabídkou devíti rozhlasových stanic, další se zde mají objevit na základě licenčního řízení. V nabídce bude například zcela nový okruh Radio Arabella Relax.

Mohl by to být velký den pro digitalizaci rozhlasového vysílání v Rakousku, ale je to spíše prozatím skromné zahájení další etapy digitálního rádia DAB+. U našich jižních sousedů dnes v několika oblastech startuje na ostro celoplošný multiplex „DAB+ Austria“. Významný je tento den z toho pohledu, že technologie poprvé zamíří mimo území Vídně, horší je to bohužel už se zájmem tamních hráčů, zejména těch dominantních. Vzhledem k tomu, že DAB+ se prozatím netýká ani veřejnoprávní ORF, případně privátního Kronehitu, zájem o technologii bude malý.

Proč se právě velcí hráči digitalizace rádia neúčastní, se přímo nabízí. ORF ovládá zejména díky popularitě stanice Ö3 většinu rozhlasového trhu a souhlas s touto technologií by pro ni prakticky znamenal podporu konkurenčních hráčů a zároveň oslabení vlastní pozice. Rakouský veřejnoprávní rozhlas je tak v úplně jiném postavení než ten český, který logicky digitalizaci vysílání potřebuje, aby mohl rozvíjet své další projekty, kterými jsou například Radio Wave, Rádio Retro, Rádio Junior, D-dur, ČRo Jazz a další.

Ač se hovoří o celoplošném multiplexu, jde o trochu zavádějící označení. Síť bude dostupná pouze z několika velkých aglomerací, jako je právě Vídeň, Linz, Graz a Bregenz. Díky prvním dvěma oblastem, tedy vysílačům Kahlenberg (kanál 5D) a Lichtenberg (kanál 6D), bude možné signál zachytit také na omezeném území České republiky, zejména pak na jihu Moravy nebo v jižních Čechách. Čtenář Digitální rádia Jindra naší redakci potvrdil, že signál z Linzu se mu podařilo chytit až v okrese Havlíčkův Brod. Zkušenosti s příjmem rakouského DAB+ na území Česka včetně předpokládaných map pokrytí přinesl v uplynulých dnech DVB-T2-blog.

Programová nabídka multiplexu DAB+ Austria by měla tvořit v době zahájení vysílání devět rozhlasových stanic různých žánrů. Jde konkrétně o Radio Arabella Relax, Radio 886, Technikum One, Rock Antenne, jö live, Klassik Radio, NRJ, Radio Maria Österreich a ERF Plus Öesterreich. Jak uvádí tisková zpráva Digitalradio Büro Deutschland, také na rakouském trhu by měly být k dispozici levné DAB+ přijímače, a to v ceně od 30 euro. Pořídit si takové rádio by nemělo být pro zájemce žádnou velkou překážkou. Lze nicméně předpokládat, že pokud digitalizaci rádia nepodpoří v Rakousku velcí hráči, technologie tu zůstane na okraji zájmu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související