Rakouský vysílač Untersberg začal konečně šířit DAB+ multiplex DR Deutschland

31. říjen 2019

Nově si mohou majitele digitálních přijímačů naladit v dosahu vysílače stanice Sunshine live, Klassik Radio, Schwarzwaldradio nebo Deutschlandfunk. Celkem jsou odtud šířeny již tři rozhlasové sítě a v plánu je čtvrtá.

Společnost Media Broadcast dnes podle plánu uvedla do provozu nový DAB+ vysílač Untersberg, který šíří signál rozhlasové sítě DR Deutschland. Untersberg se nachází již na rakouském území v regionu Salcbursko a ovlivní příjem této sítě i na českém území, a to v částech jižních a západních Čech. Před několika týdny byl spuštěn stejný DAB+ multiplex také ze známé kóty Hoher Bogen, což pro majitele digitálních přijímačů na našem území bylo velmi pozitivní zprávou. Vyzářený výkon nové kóty je 5 kW.

Untersberg v tuto chvíli šíří signál již tří rozhlasových multiplexů, kromě DR Deutschland na kanálu 5C jsou to také sítě Bayern (kanál 11D) a Oberbayern/Schwaben (kanál 10A). Celoplošný balík programů, který obsahuje mimo jiné stanice Sunshine live, Klassik Radio, Schwarzwaldradio nebo Deutschlandfunk, navíc nebude posledním, který si odtud bude možné naladit. Ve druhé polovině příštího roku je naplánováno rozšíření multiplexu Voralpen. Díky použitému kanálu 7A však nebude příjem v Čechách možný.

autor: lukpo
Spustit audio

Související