Regulátor ČTÚ potvrdil, že pásmo L připadne jako doplněk mobilním operátorům

22. listopad 2019

Pokud by operátoři nadále používali L-band pro šíření DAB+, teoreticky by museli vystavět násobně více vysílačů a velkým problémem by byla dostupnost odpovídajících přijímačů.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) už nebude po ukončení platnosti stávajících kmitočtů v pásmu L prodlužovat jejich platnost a umožní jejich využití pro potřeby mobilních operátorů. Regulátor o tom informoval na svém webu. Takzvaný L-band byl v České republice využíván od roku 2011 společnostmi Teleko, RTI cz a České Radiokomunikace k šíření digitálního rozhlasu DAB+, kmitočtový rozsah 1452 až 1479,5 MHz však nebyl pro tuto technologii perspektivní.

Pokud by operátoři nadále používali L-band pro šíření DAB+, teoreticky by museli vystavět násobně více vysílačů, než jaké pokrytí jim umožňuje pro stejné území III. pásmo. Velkým problémem v posledních letech je také dostupnost přijímačů. Kdo si dnes jde koupit nové DAB+ rádio, L-band již neobsahuje. Dostupný je ale například v automobilech. L-band se má do budoucna využít pro broadband, konkrétně jako doplňkové pásmo pro stahování dat mobilních operátorů.

autor: lukpo
Spustit audio

Související