Operátor RTI cz zprovoznil nový DAB+ vysílač v Plzni, původní distribuci vypnul včetně L-bandu

17. říjen 2019

Rozhlasová síť obsahuje sedm stanic Českého rozhlasu, Rádio Proglas, Rádio Beat, Rádio Samson a speciální digitální stream DAB Plus Top 40. Jako další krok předpokládá operátor přeladění vysílače z jihočeského Kluku.

Obyvatelé západočeské Plzně a širokého okolí dostali příjemný dárek od tamního operátora RTI cz. Firma dnes uvedla do provozu jeden ze svých chystaných vysílačů, konkrétně ten, který se nachází na kótě Sylván. Rozhlasový multiplex RTI cz funguje na kanálu 5B s výkonem 1 kW. Operátor podle oficiálního vyjádření předpokládá podstatné navýšení pokrytí v Plzeňském kraji. Pro obyvatele v Plzni znamená spuštění nového vysílače také opětovné proladění DAB+ přijímačů.

Stávající vysílač na Borech, který fungoval na kanálu 10A výkonem pouhých 199 Wattů, byl vypnut, zároveň skončilo i vysílání na kanálu LM v pásmu L s necelými 2 kW. „Obě oprávnění jsme vrátili Českému telekomunikačnímu úřadu,“ potvrdil portálu Digitální rádio provozní ředitel firmy Roman Kropáček. V nejbližší době se podle jeho slov chystá přeladění multiplexu RTI cz na Českobudějovicku z kanálu 5D na kanál 7A při zachování stejného výkonu. Multiplex zde přechází na novou frekvenci z důvodu spuštění DAB+ v Rakousku.

Terestrická síť západočeské firmy obsahuje sedm stanic Českého rozhlasu, Rádio Proglas, Rádio Beat, Rádio Samson a speciální digitální stream DAB Plus Top 40.

autor: lukpo
Spustit audio

Související