Rok 2017 byl v Německu pro DAB+ úspěšný, přinesl spolupráci veřejnoprávní i komerční sféry

2. leden 2018

Celoplošný multiplex Media Broadcast zasahuje svým signálem již 66 milionů obyvatel, zajištěno je téměř stoprocentní pokrytí dálnic.

Iniciativa Digitalradio Deutschland, která spojuje subjekty aktivní na poli digitálního rozhlasu, hodnotí rok 2017 pro technologii DAB+ jako velmi úspěšný, a to hned z několika důvodů. Dynamika DAB+ nadále roste. V průběhu loňského roku si mohli majitelé digitálních rádií naladit řadu nových regionálních i národních stanic, a to včetně těch, které nejsou dostupné v pásmu VKV. Popularita DAB+ roste také mezi řidiči. Digitální tunery v automobilech se stávají standardem.

Nejdůležitější je ale spolupráce veřejnoprávní a komerční sféry, bez které se úspěch digitálního rozhlasu neobejde. Minimálně jedno digitální rádio DAB+ má doma přes 15 % německých domácností, v roce 2016 to bylo 12,5 %. Výhodou DAB+ je zejména skutečnost, že umožňuje příjem bohatší programové nabídky bez nutnosti připojení k internetu. Celoplošný multiplex Media Broadcast zasahuje svým signálem již 66 milionů obyvatel, zajištěno je téměř stoprocentní pokrytí dálnic. Vysílačů této digitální sítě je aktuálně 120. Šířeny jsou zde stanice z rodiny Deutschlandradio a dalších devět soukromých programů.

Za jeden ze zlomových momentů pro digitální rozhlas v loňském roce byla v Německu dohoda veřejnoprávního rozhlasu Bayerischer Rundfunk s tamním regulátorem BLM, která umožnila vznik nových regionálních multiplexů a rozšíření o privátní stanice. Franky se tak jen díky tomuto kroku dočkaly čtrnácti dalších programů. Aktuálně je k dispozici v celém Německu více než 150 regionálních programů veřejnoprávních i soukromých vysílatelů. Opomenout nesmíme ani investice do výstavby sítě na území Brém, Porýní-Falce nebo Bádenska-Württenberska. Rozšiřování stávajících kapacit jsou otevřeni prakticky všichni němečtí mediální regulátoři.

autor: lukpo
Spustit audio