Rozhlas a televize Slovenska spustí oficiální pilotní provoz digitálního rádia DAB+

24. říjen 2017

V první fázi bude probíhat ostrý provoz DAB+ prostřednictvím vysílačů Bratislava - Kamzík, Banská Bystrica - Laskomer, Košice - Heringeš a Žilina - Krížava.

Rozhlas a televize Slovenska spustí koncem října oficiální pilotní provoz digitálního vysílání DAB+. Doposud byl tento způsob šíření signálu brán jako experimentální a mohlo tak docházet například k technické změně parametrů. Koncem října nabude účinnosti v pondělí podepsána smlouva na digitální pozemní vysílání v systému DAB+ mezi RTVS a operátorem Towercom. Pro RTVS začína příprava na úplnou digitalizaci rozhlasového éteru v následujících letech.

V první fázi bude probíhat ostrý provoz DAB+ prostřednictvím vysílačů Bratislava - Kamzík, Banská Bystrica - Laskomer, Košice - Heringeš a Žilina - Krížava. V digitálním rozhlasovém multiplexu DAB+ jsou k dispozici programové služby Rádio Slovensko, Rádio Devín, Rádio_FM, Rádio Patria v kombinaci s Rádio Slovakia International (RSI), Rádio Junior a Rádio Litera.

Pro Patrii půjde o značné rozšíření pokrytí, pro Rádio Slovensko, Devín a Rádio_FM o novou distribuční platformu a v případě Rádia Junior, Litera a RSI o významné přiblížení se k posluchačům. „RTVS jako veřejnoprávní vysílací zajišťuje pro občany Slovenska pravidelné rozhlasové vysílání i v jazycích národnostních menšin. Jsme rádi, že po jednáních se společností Towercom se nám podařilo rozšířit pokrytí signálem Rádia Patria v lokalitách, které byly dosud "hluché". Věřím, že si tak Rádio Patria najde další posluchače,“ uvedl generální ředitel RTVS Jaroslav Rezník.

autor: lukpo
Spustit audio