Rozhlas a televize Slovenska zatím Ultra HD nechystá, je to otázka peněz

23. březen 2017

„Máme nakoupeny balíky, které obsahují i Ultra HD, ale nemáme na toto vysílání peníze,“ přiznal na konferenci TVCON zástupce slovenského veřejnoprávního média.

Rozhlas a televize Slovenska (RTVS), veřejnoprávní médium našich východních sousedů, v tuto chvíli nepřipravuje žádné nové projekty v oblasti Ultra HD rozlišení. Možný další vývoj je otázkou financí. Na dnešní konferenci TVCON to uvedl Peter Matal, manažer Odboru strategického rozvoje a mediálních systémů RTVS.

RTVS si vyzkoušela vysílání v Ultra HD rozlišení v loňském roce, kdy divákům jako jeden ze dvou evropských vysílatelů nabídla v tomto formátu olympiádu z Rio de Janeira. Tyto záznamy mohlo odhadem sledovat tisíc až dva tisíce lidí, přesně statistiky však nejsou. Veřejnoprávní médium tento způsob distribuce zajišťovalo díky experimentálnímu DVB-T2 multiplexu operátora Towercom v Bratislavě a okolí a aplikaci v chytrých televizorech. Samotný signál dodávala japonská veřejnoprávní televize NHK. RTVS ho následně ve spolupráci s partnery pustila upravený do éteru.

Peter Matal, manažer Odboru strategického rozvoje a mediálních systémů RTVS, uvedl, že slovenské veřejnoprávní médium v současné době není na Ultra HD vysílání ve vlastní režii připraveno, protože pro něj nemá uzpůsobeny studiové řetězce. Mohla by však nabídnout takto obsah „zvenčí“. RTVS dostala podle Matala například nabídku na řešení sportovních přenosů. „Máme nakoupeny balíky, které obsahují i Ultra HD, ale nemáme na toto vysílání peníze. Vidíme tuto možnost v rámci placeného obsahu na platformě HbbTV,“ konstatoval manažer RTVS.Jako vhodný distribuční kanál do budoucna chápe Matal pozemní vysílání DVB-T2.

autor: lukpo
Spustit audio