Rozhlas poslouchá digitálně pětina vlámské populace, DAB+ je v této kategorii poslední

28. listopad 2018

Belgie je prakticky stále v rozjezdové fázi zavádění dané technologie, takže celkový prodej více než půl milionu digitálních rádií lze považovat za velký úspěch.

Jednadvacet procent populace ve Flandrech (Vlámsku), tedy přibližně pětina, poslouchá rozhlasové vysílání některou z digitálních cest. Mezi obyvateli je nejpopulárnější v této kategorii pevný, případně mobilní internet, který jako jediný překročil s 12 % desetiprocentní hranici. Populárnější než digitální rozhlas DAB+ je i televizní vysílání s 6 %. Do této kategorie se řadí například i kabelová a satelitní televize. Digitální rádio DAB+ je na poloviční hodnotě. 

Digitální rozhlas DAB+ si však v celé Belgii, jejíž je Vlámsko součástí, nevede tak špatně. Nedávno zveřejněná čísla organizace WorldDAB ukázala, že se zde prodalo už více než půl milionu odpovídajících přijímačů a 30 % nově prodávaných vozů už je touto technologií vybaveno. Vzhledem k tomu, že Belgie je prakticky v rozjezdové fázi zavádění DAB+, lze považovat tyto cifry za dobrý výsledek. V Belgii proběhl začátkem listopadu Týden s digitálním rádiem, do něhož se zapojily veřejnoprávní i některé soukromé stanice.

autor: lukpo
Spustit audio

Související