S kanálem 5D pro DAB+ do budoucna nepočítáme, říká ČTÚ. Operátoři dostanou lepší příděly

6. květen 2021

Digitální rozhlasové vysílání DAB+ čekají v budoucnu změny. Komerční sítě by se měly dočkat lepších parametrů. Výjimkou nebude ani východočeská Černá hora a liberecká Proseč, kterou pro své vysílače využívá operátor Teleko digital.

„V případě multiplexu společnosti Teleko, který je nyní realizován s omezeným výkonem, se jedná o časově omezené řešení. Do budoucna se počítá s využitím vysílačů většího výkonu dle budoucího kmitočtového plánu. Následně se již s kanálovým blokem 5D v ČR nepočítá,“ uvedla pro portál Digitální rádio Tereza Meravá z tiskového oddělení ČTÚ.

Pokrytí DAB+ vysílačů, kanál 5D, s využitím směrové antény

Uvolnění kanálu 5D by bylo velmi dobrou zprávou v případě druhého německého celoplošného multiplexu Antenne DE. Právě jeho dosah je totiž díky tomuto kmitočtu omezen zejména na část západních a severních Čech. Stejný kmitočet navíc používá na některých vysílačích i operátor ORS v případě celoplošné sítě DAB+ Austria.

Majitelé DAB+ přijímačů v Praze už si zvykli například na možnost bezproblémového poslechu německých multiplexů na kanálech 5C a 9A, a to většinou s naprosto minimálními požadavky na danou sestavu. Nezbývá proto doufat, než, že i rozhlasové sítě DR Deutschland a MDR Sachsen se podaří pro zájemce v Čechách zachovat.

autor: lukpo
Spustit audio

Související