S umělou inteligencí pro rozhlasové vysílání už se experimentuje i v sousedním Rakousku

22. leden 2024

Antenne Vorarlberg z Rakouska zapojuje do svého vysílání umělou inteligenci. Podle zprávy, kterou zveřejnila na svém webu, je tak první tamní stanicí, která se rozhodla AI reálně nasadit, na rozdíl od svojí konkurence. Samotná Antenne Vorarlberg pak prošla v loňském roce velkými změnami.

Čtěte také

Experimentální rozhlasový program, který programové oddělení stanice nazvalo „Das Antenne Vorarlberg Dance Radio KI Inside“, bude nabízet taneční hudbu doplněnou o virtuální moderátorku Betty. Nejposlouchanější rozhlasový program ve Vorarlbersku nechce klasické moderátory umělou inteligencí nahradit, ale pouze prozkoumat, jak by tato technologie případně mohla podpořit jejich práci. Nový webový stream cílí na mladé publikum se zájmem o techniku, budoucnost a pokrok.

Samotná Antenne Vorarlberg prošla loni řadou změn, aby udržela pozici nejposlouchanější stanice v regionu. Od října vysílá novou ranní show, kterou moderují neobvykle tři moderátoři – vedle Isabelly Canaval i Martin Veith a nováček, influencerka Sarah Moik. Novým hlasem stanice je i Chiara Sadiak, vysílání opustily Fabienne Hofbauer, Nina Früh, Eva Cerv a Nadine Oberlaiter. Ke konci roku vypsala Russmedia výběrové řízení na nového šéfa programu. Stanice dostala i nový zvukový obal a playlist.

Pravděpodobně nejvýznamější novinkou, kterou stanice připravila, bylo zrušení tzv. vizuálního rádia. Antenne Vorarlberg tento technický doplněk nasadila poprvé v únoru 2017 a umožňoval sledovat moderátory při práci téměř v reálném čase, zpoždění bylo přibližně půl minuty. Nešlo pouze o statické obrázky ze studia, ale čtyři kamery, přičemž nejvytíženější byly dvě z nich - snímající samotného moderátora a u stropu studia. Naposledy bylo možné moderátory takto sledovat koncem léta 2023. Kamery ve studiu nadále ponechává z rakouských stanic veřejnoprávní Hitradio Ö3.

autor: lukpo
Spustit audio

Související