Audio trendy 2023: Umělá inteligence a další posilování DAB+

29. listopad 2023

Studie „Audio trendy 2023“, která byla zveřejněna při příležitosti konání Mnichovských mediálních dnů, opět demonstruje silné změny v audio průmyslu, zejména prostřednictvím digitalizace a využití umělé inteligence. Zejména lze očekávat, že generativní umělá inteligence bude mít mnohem větší dopad než digitalizace distribučních kanálů.

Čtěte také

„V měnícím se světě audia musíme zajistit, aby aplikace umělé inteligence posílila rozmanitost a nenarušila ji. Poskytovatelé oprávněně chtějí spolehlivý regulační rámec pro používání umělé inteligence, aby mohli plánovat budoucnost. Je pro nás důležité tyto rámcové podmínky aktivně utvářet,“ uvedla Ruth Meyerová, ředitelka Sárského státního úřadu pro média (LMS), který je spolu s Bavorským státním centrem pro nová média (BLM) zodpovědný za studii Audio trendy.

Každoroční studie Audio trendy slouží mediálnímu odvětví a politikům v sousedním Německu jako spolehlivý a nezávislý ukazatel rozvoje příjmu digitálního rozhlasu již 10 let. Poskytuje státním mediálním orgánům důležité databáze pro opodstatněná regulační a dozorčí rozhodnutí. Jednou z největších výzev v nadcházejících letech bude také podpora významu rádia v digitálním světě. Letošní audio trendy také opět ukazují, že využívání rádia v automobilu hraje stále důležitější roli.

Čtěte také

47 milionů obyvatel má v Německu přístup k signálu digitálního rádia nebo využívá online vysílání. Čistá míra digitalizace v rozhlasovém vysílání je na úrovni 67 procent. Třetina populace zmiňuje digitální příjem jako nejčastěji používaný přístup k rozhlasovému vysílání. Pouze polovina dotázaných uvádí FM jako preferovaný typ příjmu rádia. Počet DAB+ přijímačů se během posledních pěti let zdvojnásobil: více než polovina domácností má nyní dva nebo více přijímačů.

autor: lukpo
Spustit audio

Související