Sárský veřejnoprávní rozhlas přidal neobvykle nový DAB vysílač

2. září 2016

Zajímavostí je, že Sársko je v tuto chvíli už pouze jedinou německou spolkovou zemí, kde jsou veřejnoprávní okruhy šířeny v původním standardu DAB a nikoliv DAB+.

Sárský veřejnoprávní vysílatel Saarländische Rundfunk spustil v uplynulých dnech nový DAB vysílač. Ve spolkové zemi, kde se v oblasti digitálního rádia spíše nic neděje, to je rozhodně potěšující, nicméně překvapivý krok. Nový vysílač pro multiplex „DR Saarland“ je umístěn v oblasti Tholey a jeho výkon je 5 kW. Spolu s lokalitou Saarbrücken-Halberg jde zároveň o nejsilnější vysílač celé digitální sítě sárského veřejnoprávního rozhlasu.

A které stanice je možné konkrétně ze zmíněného vysílače naladit? Jde konkrétně o okruhy SR 1, SR 2, SR 3, Unser Ding, AntenneSaar a KiRaKa. V multiplexu je dle dohody šířena také komerční stanice Radio Salue. Zajímavostí je, že Sársko je v tuto chvíli už pouze jedinou německou spolkovou zemí, kde jsou veřejnoprávní okruhy šířeny v původním standardu DAB a nikoliv DAB+. Tato skutečnost pochopitelně skýtá tu výhodu, že stanice naladí i majitelé starších digitálních rádií, na druhou stranu není možné vysílat doplňkové služby, jako je například slideshow.

autor: lukpo
Spustit audio