Severní Makedonie zkoumá možnosti DAB+, testuje osm programových pozic

28. srpen 2019

V multiplexu jsou šířeny prozatím programy veřejnoprávního vysílatele Makedonsko Radio, očekává se však, že se přidají i některá komerční rádia. Na případný další výhled do budoucna je v tuto chvíli ještě brzy.

Digitální rozhlas DAB+ se testuje v další balkánské republice. Zkušební vysílání této technologie bylo zahájeno v uplynulých týdnech v Severní Makedonii, konkrétně v hlavním městě Skopje. Vysílač Vodno obsahuje nabídku několika stanic tamního vysílatele Makedonsko Radio. Jedná se konkrétně o programy MR1, MR1 Digital, MR2, MR2 Digital, MR3, MR3 Digital, Net, MR Sat a MR Sat Digital.

Očekává se, že multiplex by mohly v blízké době obsadit i některé komerční stanice. Severní Makedonie je teprve na samém začátku možné digitalizace rozhlasového vysílání. V případě, že se experiment setká s kladnou odezvou, mohli by následně regulátor vyhlásit výběrové řízení na obsazení jednoho nebo více multiplexů. Vzhledem k samotné startovní linii je ale v tuto chvíli ještě předčasné predikovat další vývoj.

autor: lukpo
Spustit audio

Související