Šíření Markízy v Česku zakázal soud, velcí hráči ji ale stále mají v nabídce

16. červen 2016

„Jsme rádi, že soud uznal naše argumenty o protiprávnosti šíření našich stanic v Česku,“ uvedl generální ředitel Markíza Group Matthias Settele.

Společnost Markíza Slovakia, která je mimo jiné provozovatelem slovenském televize Markíza, začala řešit vysílání tohoto programu na českém území soudní cestou. Šíření slovenským programů na českém území (a naopak) je vleklým problém táhnoucím se prakticky již od devadesátých let. Markíza Slovakia nyní hlásí významnější úspěch v tomto souboji s operátory, kteří její hlavní program šíří. Firma získala první předběžné opatření z důvodu nelegálního šíření jejích programových služeb na území České republiky. Markíza je kromě stejnojmenného kanálu i provozovatelem televizí Dajto a Doma.

„Jsme rádi, že soud uznal naše argumenty o protiprávnosti šíření našich stanic v Česku. Jsme přesvědčení, že respektování práv vysílatele musí být respektované stejně jako jakýkoliv jiný typ práv,“ uvedl generální ředitel Markíza Group Matthias Settele. Jako náhradní řešení nabízí firma operátorům v České republice svůj kanál Markíza International. Telekomunikační firmy tak zcela legální cestou získají přístup ke slovenským pořadům. Markíza International je „očištěna“ od akvizičních formátů, které by mohly způsobit problémy s autorskými právy na území cizího státu. Na stejném modelu funguje i Nova International.

Za zmínku stojí fakt, že ač malí a střední hráči na nabídku Markízy většinou přistoupili, velcí operátoři naopak nechávají v programovém rastru slovenskou, tedy původní verzi Markízy. Tato skutečnost se týká firem O2 Czech Republic (O2TV), T-Mobile Czech Republic (T-Mobile TV) i UPC Česká republika (kabelová TV UPC Digital). „Rozhodnutí českého soudu a vydání předběžného opatření je jasným důkazem, že naše strategie v České republice, stejně tak jako na Slovensku, kde podnikáme stejné kroky, je správnou cestou. Nadále budeme dál pokračovat v našem cíli zastavit přeshraniční vysílaní stanic skupiny Nova bez našeho souhlasu,“ dodává Petr Horák, ředitel sekce nových projektů skupiny Nova.

Web Digitální rádio zjišťuje stanovisko velkých hráčů k rozhodnutí soudu a přinese vám ho v blízké době.

autor: lukpo
Spustit audio