Šlesvicko-Holštýnsko chce donutit FM stanice k přechodu na DAB+

1. březen 2023

Mediální regulátor v německé spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko plánuje motivovat rozhlasové stanice k přechodu na digitální rádio DAB+. K vypnutí analogového FM vysílání by je donutit snadno, a to tím, že by jim licenci po vypršení platnosti neprodloužil.

S informací, že licence pro analogové FM vysílání již nebudou prodlužovány, přišel minulý týden portál Radioszene. Rozhlasové stanice vysílající původním způsobem, tedy v pásmu velmi krátkých vln, se však nemusejí obávat, že by o kmitočtové rozsahy v krátké době přišly. Analogové licence byly prodlouženy před dvěma lety, tzn., že původní způsob distribuce signálu budou moci vysílatelé využívat až do roku 2031.

Problém by tato novinka mohla být pro stanice, jako je Antenne Sylt nebo Radio Lübeck, kterým končí analogové licence dříve. O jejich signál ale pochopitelně posluchači nepřijdou a není v zájmu mediálního regulátora tyto vysílatele znevýhodňovat. Antenne Sylt je například zastoupena hned ve třech regionálních multiplexech. Obyvatelé Šlesvicka-Holštýnska mohou také na svých přijímačích naladit celoplošné sítě Media Broadcast a veřejnoprávní NDR.

autor: lukpo
Spustit audio

Související