Slovenský multiplex 1 získal povolení do roku 2029, přejde na kódování H.265/HEVC

21. srpen 2019

Přechod z kódování H.264/AVC na H.265/HEVC stanovil jako podmínku regulátor. Součástí nabídky jsou s výjimkou TV Lux programy z placené služby Plustelka. Stávající povolení končilo operátorovi v květnu 2021.

Telekomunikační firma Towercom bude moci i v následujících letech, konkrétně do roku 2029, pokračovat v provozu první slovenské pozemní digitální televizní sítě. O pravomocném přidělení kmitočtových přídělů informoval Úřad pro regulaci elektronických komunikací a poštovních služeb (RÚ). Výsledek není nijak překvapivý, protože Towercom je na Slovensku dominantním poskytovatelem telekomunikačních služeb a je provozovatelem prakticky všech DVB-T a DVB-T2 multiplexů fungujících na celostátní úrovni.

Stávající multiplex 1 funguje ve standardu DVB-T, ale postupně jeho vysílače přechází na technologii DVB-T2. Celá operace má být dokončena do 31. května 2021, dalších přibližně dva a půl roku má operátor na to, aby přešel na modernější kódování. „Nejzazší termín zahájení využívání systému zdrojového kódování H.265/HEVC nebo novějšího systému bude 1.1.2024,“ uvedl RÚ. Součástí prvního celoplošného multiplexu ve standardu DVB-T jsou kódované stanice JOJ CInema HD, Sport 1, Sport 2, ČT 1, ČT 2 a volně šířená TV Lux.

autor: lukpo
Spustit audio

Související