Španělsko by nemělo v Evropě zůstat ostrovem analogového rádia, vyzval ministryni jeden ze senátorů

5. březen 2021

Španělský senátor Carles Mulet v lednu vyzval političku Nadiu Calviñovou, tamní ministryni pro hospodářské záležitosti a digitální transformaci, aby se politici urychleně začali zabývat problematikou DAB+ vysílání. Podle něho jinak hrozí, že země zůstane jedním z analogových ostrovů Evropy.

Mulet ve svém dopisu, který je umístěn na webu jeho politického uskupení Compromis, konstatuje, že je znepokojen zpožděním, jež Španělsko nabralo v oblasti digitalizace rádia oproti ostatním evropským zemím. Státy, které se k tomuto procesu rozhodly, naopak vytvářejí poptávku po nových pracovních místech díky expandujícím audiovizuálním společnostem. „Existuje řada posluchačů, kteří touží poslouchat nové stanice, více formátů a chtějí bohatší programovou nabídku,“ uvádí senátor Carles Mulet.

Jaká je aktuálně situace na poli digitálního rádia DAB+ ve Španělsku? Za příliš uspokojivou se označit nedá. Podle organizace WorldDAB a údajů z července 2015 zde sice probíhá řádné vysílání, na druhou stranu však bylo pokryto pouze dvacet procent populace, která měla k dispozici osmnáct stanic v původním standardu DAB a pouze jeden program, kterým je křesťanské Rádio Maria, v běžně používané technologii DAB+. Aktuálnější údaje přináší on-line databáze Wohnort.org, oba zdroje se však více méně shodují.

autor: lukpo
Spustit audio

Související