Společná televize zemí visegrádské čtyřky má vzniknout v roce 2018

17. únor 2017

„Máme velice solidní a velice profesionální partnery, takže doufáme, že termín, který jsme si předsevzali, bude splněn,“ konstatoval zástupce TVP Marcin Stefaniak.

Společný projekt veřejnoprávních televizí zemí takzvané visegrádské čtyřky, tedy Polska, České republiky, Slovenska a Maďarska, by měl začít vysílat v roce 2018. Při příležitosti šestadvacátého výročí od vytvoření této aliance o tom informoval Marcin Stefaniak, Board Advisor at Telewizja Polska (TVP). Cílem projektu má být podle Stefaniaka zejména upozornit na historické vazby mezi jednotlivými zeměmi a propagovat jejich kulturu, historii a umění.

Myšlenka na vznik samotného projektu televize V4 byla vyslovena generálním ředitelem TVP Jackem Kurskim přibližně před rokem. Česká televize ale jako zástupce naší republiky ještě ani v říjnu nevěděla, co od projektu očekávat. „V této fázi jde o velmi hrubou představu, se kterou byla seznámena i Česká televize. Jistě budeme ve formát V4 o těchto úvahách i nadále debatovat, ale je nyní předčasné se k projektu závazně vyjadřovat,“ uvedla tehdy pro web Digitální rádio mluvčí ČT Alžběta Plívová. Aby televize oslovila široké spektrum publika, vysílat by měla v angličtině.

„Máme velice solidní a velice profesionální partnery, takže doufáme, že termín, který jsme si předsevzali, bude splněn,“ konstatoval zástupce TVP Marcin Stefaniak. V jakých distribučních kanálech a jaké formě by měla tato stanice vysílat, zatím nebylo ze strany Telewizje Polska zveřejňovat. Jako ideální se podle názoru redakce Digitální rádio jeví pochopitelně satelit v kombinaci s internetem. „Visegrádská televize“ má být spolufinancována z rozpočtů zemí patřící do skupiny V4. Projekt má být také odpovědí na současný stav Evropské unie a posílení spojenectví zemí v regionu Střední Evropy.

autor: lukpo
Spustit audio