Sportovní televize 213 HD zahájila nekódovanou distribuci na satelitu Astra 3B

13. duben 2017

Pro slovenský program jde o zlomový okamžik jeho prozatím několikaměsíční historie. V obou zemích bývalé federace může oslovit teoreticky až dva miliony diváků.

Dva dny před oficiálním startem zahájila na satelitu Astra 3B, pozice 23.5 stupně východně, nekódovanou distribuci ve vysokém rozlišení (HDTV) slovenská sportovní televize 213. Signál programu je šířen z multiplexu telekomunikační společnosti Towercom. Redakce webu Digitální rádio naměřila průměrný datový tok videa o velikosti 4.2 Mbps, u audia 195 kbps. Signál je kódován v normě H.264/AVC, zvuk je ve formátu MPEG.

Z pohledu slovenské televize je vstup na družici Astra 3B klíčovým momentem její prozatím poměrně krátké několikaměsíční existence. Tato družice je z pohledu satelitního přijmu v České republice i na Slovensku nejpopulárnější. Operátor Skylink, který na této pozici působí, dlouhodobě udává, že jeho základní nabídku programů sledují přibližně dva miliony lidí. Televize 213 chce primárně cílit na slovenské diváky. Možnost zasáhnout české publikum bere jako možný bonus. Stanice nemá v logu symbol HD, divák by však měl na první pohled kvalitu obrazu poznat.

Parametry příjmu: Astra 3B (23.5 stupně východně), 12363/V, SR 29500, FEC 3/4, norma DVB-S2/8PSK, kódování žádné (FTA)

autor: lukpo
Spustit audio