Stanice Českého rozhlasu a RTVS chystají v následujících dnech společné vysílání

25. říjen 2018

Speciální vysílání vyvrcholí večerními koncerty, kdy po 20:00 z Komorního studia Slovenského rozhlasu zahrají živě slovenští Tante Elze a vítězka soutěže Czeching Hellwana.

Naše a společné. Takové bude páteční vysílání Rádia Regina Střed a Českého rozhlasu Ostrava. Od 9:00 do 12:00 navštívíme nejvyšší místa slovenských a českých hor a pootevřou se dveře k příběhům česko-slovenských lásek. Odpovědi na otázky "Co nás dosud spojuje a čím jsme si podobní?" budou v ostravském studiu hledat Richard Pískala   s odborníkem na tropickou a cestovní medicínu Rostislavem Maďarem, Slovákem žijícím v   Ostravě a v banskobystrickém studiu Mariana Kovačechová se zpěvákem skupiny No Name Igorem Timkem. Kromě toho se posluchači seznámí se zakladatelem a vedoucím folklorního souboru Fogasa - Ivanem Capuličem a operními zpěváky, bratry Janem a Martinem Babjakovci. Ti prozradí, že v jejich řemesle žádné hranice neexistují.

Speciální program s Českým rozhlasem Brno zazní v pátek 26. října v éteru Rádia Regina Východ. Posluchači se mohou těšit na zvláštní vydání srdcovek Zdeňka Junáka, ukázku z   koncertu Roba Opatovského s Big Bandem Gustava Broma z výstaviště v Brně, folklórní nahrávky Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů se zpěváky ze Slovenska a publicistický materiál o zpěvákovi Vladimíru Mišíkovi. Naopak, Rádio Regina Východ přinese českým posluchačům rozhlasové bakaláře, klenotnici lidové hudby s nahrávkou ke 100. výročí narození legendární zpěvačky Janky Guzové či publicistický materiál o Košicích.

Rádio Slovensko si připomene 100 let vzniku Československa prostřednictvím společného vysílání s Radiožurnálem Českého rozhlasu z hraničního prostoru Kohútka. V neděli 28. října se v něm od 14:00 do 16:00 představí herci Martin Huba, Bolek Polívka, hokejové legendy Dárius Rusnák a Jiří Králík, živě zahrají skupiny No Name a Chinaski. O  společných dějinách budou hovoři historici Adam Hudek a Oldřich Tuma a režisér Jiří Svoboda. Do vysílání se zapojí i reportér ČRo Radiožurnálu na Slovensku Ľubomír Smatana a slovenský reportér v Česku Boris Kršňák. Program se bude vysílat přímo z pojízdného studia Airstream na Kohútce. O moderování se postará dvojice moderátorů Hana Shánělová a Jan Pokorný, na slovenské straně Ivana Ilgová a Roman Bomboš.

Přímý přenos z Dvořákovi síně pražského Rudolfina přinesou v neděli 28. října v 16:00 Rádio Devín a Český rozhlas Vltava. Symfonický orchestr Českého rozhlasu diriguje Radek Baborák. Na slavnostním koncertě k 100. výročí ČSR zazní díla Eugena Suchoně, Leoše Janáčka a Antonína Dvořáka.

Hlavním tématem vysílání Radia Wave a Rádia_FM bude sté výročí prvního společného státu v propojení s popkulturou. V úterý 30. října si posvítí na ikonické filmy, hudbu, designové produkty, ale i na humor Čechů a Slováků. Audioport budou obě rádia vysílat z budovy Slovenského rozhlasu od 15:00 do 18:00, kdy moderátoři Galager a Pavel Hubinák (Rádio_FM) spolu s Vítem Svobodou a Hanou Řičicovou (Radio Wave) přivítají vedoucího Slovenského muzea designu Maroše Schmidta, moderátorku programu Buchty Ivanu Veselkovou a stand-up komika a bývalého moderátora programu Od veci_FM Tomáše Hudáka. Tři hodiny bude vyplňovat česká a slovenská hudba ze 60. let až po tu současnou. Speciální vysílání vyvrcholí večerními koncerty, kdy po 20:00 z Komorního studia Slovenského rozhlasu zahrají živě slovenští Tante Elze a vítězka soutěže Czeching Hellwana.

autor: lukpo
Spustit audio

Související