Stanice s regionálním odpojováním v místních saských DAB+ multiplexech s novou identifikací

1. červen 2023

Společnost Divicon Media, která je provozovatelem saských regionálních multiplexů, provedla na konci května u některých stanic změnu jednoho z technických parametrů. Týká se to konkrétně stanic, které umožňují odpojování pro jednotlivé oblasti, například Radio PSR, Energy Sachsen nebo Femotion Radio. Sítě mají přeshraniční přesah i na území Čech.

„Některá rádia v německém multiplexu 7A Region Dresden provedla změnu identifikace (obdoba PI kodu v DAB+). Jde o stanice: Radio PSR, 90s90s Dance, Energy Sachsen a Femotion. Pokud má někdo naladěné i ty původní, tak se v přijímači zduplikují. Pokud nějaká nehraje, stačí kliknout dál, bude tam 2x,“ upozornil ve facebookové skupině Digitální rádio DAB+ čtenář našeho portálu Jaroslav Honzík z Liberecka, který má možnost příjmu nových německých multiplexů.

V multiplexu Region Dresden je v současné době možné naladit dvanáct rozhlasových stanic. Kromě výše zmíněných programů jsou zde dále šířena například rádia Hitradio RTL, Antenne Sachsen, R.SA nebo Lausitzwelle. Poslední zmiňovaný okruh se objevil v DAB+ teprve nedávno. Na širším území Čech příjem tohoto multiplexu není možný. V části středních Čech například dochází ke kolizi se sítí ČRa DAB+ ze Žižkovského vysílače, stejný kmitočet používá v některých oblastech i operátor RTI cz.

autor: lukpo
Spustit audio

Související